Upphandling av fönsterbyte för BRF

Vad kostar det en hel bostadsrättsförening att byta sina fönster? Tanken svindlar – vad kostar bara ett fönster? Mellan 6-700? Och om varje bostad har 4-5 fönster, så blir det 35.000 kronor/bostad, och säg att man har 30 bostäder i en BRF,  då blir kostnaden bara för fönster cirka 1,5 miljoner. Sedan tillkommer ju tjänster för hantverkarna som ska byta ut fönster åt bostadsrättsföreningen. Vad kostar det? Och hur lång tid tar det för hantverkare att byta ut fönster åt 30 bostäder? Säg att varje hantverkare tar 500 kronor/timme och att det tar 4 veckor att byta ut fönster för 30 bostäder. Om en hantverkare tar 80 000 kronor för det arbetet, kanske han eller hon inte kan jobba ensam. Säg att man behöver 4 hantverkare för hela det jobbet. Då blir hela kostnaden 3, 2 miljoner kronor. Puh, det var dyrt. Om vi lägger ihop dessa summor, så blir det 4, 7 miljoner kronor – bara för att byta fönster i en BRF.

Kan man kolla hur det blir i förväg?

Det tryggaste är väl att när man byter fönster till en hel BRF så byter man väl till likadana fönster, men är inte det väldigt tråkigt? Tänk om man vill förändra fasaden? Måla om den? Få nya och pigga färger på fönster och dörrar? Kan man måla om de nya och moderna fönster som inte ens är tillverkade i trä längre? Jag vet att här i Norrköping finns det showroom, bara för fönster (och dörrar) här kan du läsa mer: doowin.se/showrooms/Norrköping. Man kan gå dit och ta mått, prata med de som säljer dem och få information. Visserligen kan man ju se hur fönster ser ut på nätet, men det är ju inte alltid som man riktigt får uppfattningen om hur de ser ut i verkligheten. Och så kan man ju alltid fråga om det går att måla om fönster som är gjorda i nya material. Bra, eller hur?

Hur ofta måste man byta fönster

Hur ofta måste man byta fönster då? Med tanke på den höga kostnaden går det ju inte att göra särskilt ofta. Alla som är bostadsägare vet ju att man måste byta fönster, minst en gång under sin livstid (om inte fler gånger). Fönster slits ju ut ganska mycket – tillsammans med fasaden på ett helt hus. De blir helt enkelt dåliga med tiden. Isoleringen försvinner och till sist måste man byta ut dem. Förhoppningsvis behöver man väl inte byta ut dem oftare än vart 50:e år. Kanske man behöver isolera dem där emellan?