Plåttak

Plåttak – bu eller bä?

Rött plåttak

Det börjar bli dags för nytt tak på vår kära ruin. Just nu ligger det ett gammalt plåttak på huset, och det ser inte så kul ut. Men det kan faktiskt bli så att det gamla ersätts med ett nytt plåttak, även om en och annan kanske rynkar på näsan åt den tanken.

Plåttak utlöser hos vissa samma känslor som gipsskivor och plastfärg. Men faktum är att de har en viktig roll att spela. Det står många förfallna hus runt om i landet som skyddas från allvarliga skador av sina plåttak. Hade de inte haft dessa tak hade de varit bortom räddning, men nu kommer vissa av dem att kunna tas om hand av byggnadsvårdsintresserade. Många hus har också kunnat räddas och återställas tack vare sina plåttak.

Ruinen är ett av dessa hus. Nu börjar det blir dags att byta ut det gamla taket i plåt mot ett nytt, och troligen blir det också ett tak i plåt. Vissa byggnadsvårdsintresserade har kanske invändningar, men faktum är att det går att få mycket bra resultat med ett plåttak. Estetiskt står de inte klassiska tak med tegelpannor efter, och man kan få sitt plåttak i nästan vilken färg som helst. Det går också bra att anpassa det till husets stil.

Plåttak funkar nästan alltid

Takplåt rekommenderas dock inte när ett platt tak ska läggas, eftersom det är svårt att få platta plåttak helt täta. När det rör sig om ett hus av äldre modell är detta dock inte ett problem. Ruinen har inte heller ett platt tak. 

Du kanske har läst på https://takläggarenstockholm.org/ om olika takmaterial och deras för- och nackdelar. En stor fördel med plåttak är att de i princip alltid kan anpassas efter husets stil och historia. Du kan få ett grönt, ett rött eller ett kopparfärgat plåttak, allt beroende på hur ditt hus ser ut.