Nytt golv i ruinen

Gamla golv kan ofta räddas, precis som gamla fönster. Men ibland är det omöjligt. Så ser det ut i vårt kära hus, som vi kallar ruinen. Där kommer vi att be en golvläggare lägga nya trägolv.

Ett trägolv kan i många fall slipas om. Men om det ligger en sliten plast-, linoleum- eller nålfiiltsmatta på golvet kan det vara lockande att ta bort den. Trägolvet under är i de flesta fall inte tänkt att gå på, utan är ett undergolv. För att få bäst resultat ska ett nytt golv läggas på undergolvet. 

Det finns många frågor när man ska lägga ett nytt golv, och vissa av dem kan du få svar på här: frågor och svar om golvläggning i Stockholm.

Golvläggning

Nytt golv i gamla hus

Vad ska man tänka på när man lägger ett nytt golv i ett gammalt hus? Först och främst är det viktigt att känna till hur huset är byggt, och hur golvet är lagt. Det är t.ex. inte ovanligt att golvet börjar luta utan att huset har satt sig. Det beror på att golvet inte är fäst i resten av huset, utan ligger flytande. När man lägger ett nytt  golv är det viktigt att vara medveten om detta. 

Det är också viktigt att tänka på att husen värmdes upp på ett annat sätt förr i tiden. Man eldade i eldstäder, som inte var tända jämt. Det innebar högre toppar och lägre dalar i inomhustemperaturen jämfört med idag. En jämnare temperatur över året kommer inte att påverka golvet på samma sätt. Därför ska du inte stirra dig blind på det gamla golvets dimensioner. De kan ha varit anpassade för att golvplankorna ska kunna svälla och krympa. Bäst är, som alltid, att fråga en erfaren golvläggare om råd.
Har du ett riktigt gammalt hus som ska renoveras beror valet av golv till viss del på vilket typ av grund huset har. Är det mullbänk eller torpargrund? Även här kan golvläggaren komma med goda råd.