Golvläggning – en bransch i förändring

Det händer mycket i golvläggningsbranschen. Efterfrågan ökar, som en följd av pandemin. Dessutom har det lanserats robotar som kan sköta golvläggningen i vissa fall. Men de kommer inte att göra alla golvläggare arbetslösa. 

Vilket golv passar i ett gammalt hus, som ruinen? Ett massivt trägolv av något slag ger definitivt bäst känsla. Det är dessutom skönt att gå på. Det är också relativt enkelt att slipa om ett trägolv när det blivit slitet. Det innebär att det blir mindre jobb i det långa loppet, även om det är en del arbete med att lägga in golvet. Att underhålla golvet istället för att byta ut det är dessutom smart ur resurshänseende.

Katt på nylagt trägolv

Men vilken typ av golv ska vi välja? Ska vi ha plankgolv i köket, och stjärnparkett i vardagsrummet? Eller stavparkett i fiskbensmönster? Vi har inte bestämt oss ännu. Du kan läsa mer om golvläggning, och de olika typer av trägolv som finns att välja mellan, och om lägenhetsrenovering som oftast sker i Stockholm här.

En robot som lägger golv

Kommer vi i framtiden att släppa in robotar som lägger golven åt oss? Det är inte helt omöjligt. Redan 2016 lanserades en robot som kunde lägga plattor på golv, exempelvis i köpcentrum, vilket Ny teknik rapporterar om. Den seende roboten har utvecklats vid Mjärdevi Science Park i Linköping. 

Just att lägga plattor är ett slitigt arbete, framför allt när det handlar om stora golvytor. Att slippa lägga plattor för hand i ett köpcentrum kommer troligen att uppskattas av många golvläggare. Men när det handlar om trägolv, i ett hem, är hantverksskickligheten viktig. Trä är ett levande material, och framför allt när det handlar om rum i gamla hus finns det små, små oregelbundenheter som man måste ta hänsyn till. Det är svårt för en robot att göra detta, även om den har perfekt syn. Så det kommer inte att ske den närmaste tiden att robotarna tar över golvläggarnas jobb när det handlar om stavparkett, plankgolv eller stjärnparkett.