En lägenhet i ruinen?

Många småhus, inte minst fritidshus, har vi något tillfälle innehållit mer än en lägenhet. Kanske kommer detta att bli vanligare när bristen på bostäder blir uppenbar. Men vore det ett bra alternativ för ruinen?

Hur mycket yta behöver en vuxen människa ha att bo på? Hur mycket behöver ett barn, eller en familj bestående av två vuxna och två barn? Svaret på den frågan har varierat genom historien. Idag larmar många om att trångboddheten ökar, men det som vi betraktar som trångboddhet idag var helt normalt för många för lite mer än 100 år sedan, framför allt i de lite större städerna.

Men även på landet var många vad vi idag skulle kalla för trångbodda. Har du någon gång varit inne i ett torp på landet där det finns en vedspis eller kanske indraget vatten på övervåningen? Troligen har det vid något tillfälle funnits mer än ett hushåll i fastigheten. Det var verkligen inte ovanligt, och i många hus finns spår av detta kvar än idag. 

Lägenhetsrenovering

Göra lägenhetsrenovering eller riva ut?

Om du äger ett hus där det finns en gammal lägenhet har du två val: du kan göra en lägenhetsrenovering, och kanske hyra ut den nyrenoverade lägenheten, eller göra den till en del av bostaden. 

Om det lönar sig att göra en lägenhetsrenovering beror till stor del på var i landet du har ditt hus. Det är inte bara i stora städer som det råder brist på bostäder. Faktum är att många flyttar från Stockholm, samtidigt som vissa kommuner river hyreshus. Det ökar efterfrågan på lägenheter. Om detta låter lockande kan du läsa mer om lägenhetsrenovering här

Eller så gör du den gamla lägenheten till en del av din bostad. Då behöver du troligen inte renovera till samma standard, men du kommer inte heller att kunna tjäna pengar på lägenheten när den väl är renoverad. 

Och för er som undrar över frågan i ingressen: vi har inte bestämt oss än.